Centrale banken ‘stimuleren’ de economie niet, maar zorgen voor herverdeling (van arm naar rijk)
Kijk, Current Ratio, dat is een beetje IQ>130. Nu kan het medialandschap in de polder het alleen wel gebruiken, want dom vermaak overheerst nogal. Sinds 2008 zijn centrale banken bijna permanent aan het stimuleren. Het effect op de reële economie valt enorm tegen, want door overkreditering is het niet mogelijk om de extra liquiditeiten in investeringen om te zetten. Je kunt een kredietcrisis niet oplossen met meer krediet. Sinds de kredietcrisis zijn er ook grote opkoopprogramma’s, waarbij centrale banken bestaande aandelen en obligaties van de balansen van particuliere banken trekken. Dat zorgt voor opwaartse druk op de waardering ervan, met een enorme herverdeling van arm naar rijk tot gevolg. Om de een of andere reden is dat sociaal acceptabel. Je zou denken dat hier meer ophef over had kunnen zijn, als je kijkt wat de BTW-verhoging op boeken teweeg heeft gebracht. Dit effect is vele malen groter, zo groot, dat mensen het gewoon niet meer zien.
In de uitzending van Current Ratio bespreken we de studie van Euler Hermes uit 2019. Daaruit bleek dat de ECB niet primair met inflatie bezig is, maar met het redden van Italië. Dat verklaart waarom boodschappen te duur worden. Dat konden de onderzoekers bewijzen, omdat de ECB vooral reageert op onrust op financiële markten met betrekking tot Italië, ze zijn in Frankfurt niet primair met inflatie bezig. Het verschijnsel wordt aangetoond met ‘schaduwrente’: dat is de rente die je zou hebben gehad, als je het opkoopprogramma met rentebeleid zou hebben nagebootst.
Elke keer als de centrale banken stevig stimuleeren met een dalende schaduwrente, ontploft de beleggingswaarde van de aandelen die BlackRock in beheer heeft (vandaar BRAUM, BlackRock Assets Under Management). De economie van Italië laat echter een zorgwekkende stagnatie zien.
De AUM van BlackRock tot 1999 heb ik moeten schatten, vervolgens heb ik alle jaarverslagen nageplozen (je moet wat in je vrije tijd). Het blauwe bolletje staat voor de dotcom-crash, de zwarte de kredietcrisis (op zwart zaad zitten) en het groene bolletje vertegenwoordigt natuurlijk een eng virus. Elke keer als de centrale bank stimuleert tijdens een recessie, worden de rijken nog rijker maar valt het effect op de reële economie tegen. Nu is jalousie een slechte eigenschap, maar je mag je best afvragen of de centrale bank hier wel doelmatig bezig is. Om acht uur gaat Current Ratio live, ga lekker kijken dan! Mijn werk ondersteunen kan via BackMe. Of u laat uw waardering blijken via de knop hieronder, dat kan ook. Of niet.